Идеята “Съхрани българското” излезе на кино

16-02-2008
Как са преминали летните археологически бригади “Съхрани българското – 2007” в националния археологически резерват “Делтум-Дебелт” видяха снощи на филм организаторите и част от участниците в проявата, преминала под патронажа на Георги Първанов. Премиерата, реализирана от Национално движение "Българско наследство" съвместно с Националния археологически резерват "Деултум-Дебелт" и Сдружение "Зелена България", стана тъкмо на 14 февруари, обявен за Ден на археолога.
Филмът "Ние, младите" на режисьора-оператор Илиан Раданов е създаден от екип на “Медия Лайт” – Бургас. Сценарист на лентата е проф. Румяна Михнева, а снимките обхващат работата на всички обекти от лятото на 2007 г., теренните обходи за заснемане на старата архитектура на Странджа, посещението на Момчиловата крепост и др. Специално място е отделено на ролята на гражданското общество и младежите за спасяването на парк „Странджа”, на идеята на президента Първанов - клубовете "Съхрани българското" да продължат усилията си за опазване и на природното наследство и новия проект "Хубава си, моя горо".
В бригадите през юли и август 2007 г. участваха историци, археолози, архитекти, филолози, икономисти, журналист, студенти от различни университети в страната, ученици от Шумен и Смолян, както и младежи от Белградския университет.