Стефан Данаилов

Учредител

Роден на 9 декември 1942 г. в гр. София. Завършил е Висшата театрална академия “Кръстьо Сарафов” – София през 1966 г. – специалност “Актьорско майсторство”.
Вече тридесет години е един от водещите актьори на Народния театър “Иван Вазов”. Играл е на сцените и на другите големи театри в България. Досега е пресъздал над 60 централни роли. Удостояван е с множество награди от национални театрални и филмови фестивали. Кавалер на най-голямата награда за принос в българската култура – орден “Стара планина”, а за 2002 г. получи наградата на Министерството на културата за изключителен принос в българската култура – “Паисий Хилендарски”.
Професор е в Националната театрална и филмова академия – София. Води клас по актьорско майсторство.
Стефан Данаилов участва активно в обществения и политическия живот на страната. От 2001г. е депутат в 39-то Народно събрание като представител на Коалиция за България и председател на Комисията по култура.
Като председател на Комисията по култура в 39-то Народно събрание успя да стане гарант за приемането и влизането в действие на редица законопроекти в сферата на културата и образованието, като Закон за филмовата индустрия, Закон за авторското право, Закон за оптичните носители, Закон за народните читалища, Закон за ордените и медалите, поправки в данъчните закони, облекчаващи дарители и спомоществователи в сферата на културата и образованието, в Закона за народната просвета, в Закона за висшето образование.
От 16 август 2005 г. е министър на културата.