Бригади

Шумен

От 9 до 20 2007 юли в Плиска се проведе първият за годината летен археологически семинар "Съхрани българското". В него за втора поредна година се включиха учениците от СОУ "Сава Доброплодни" в гр. Шумен. Под ръководството на н.с. Янко Димитров от Филиала на НАИМ-БАН Шумен и Христина Стоянова от НИАР-Плиска те проучваха масивна сграда в южната част на Вътрешния град на столичния център. Като част от семинара учениците слушаха лекции на известни учени-историци и археолози, посетиха Кабиюк, Варна, Балчик. Научиха се да бъдат отговорни в името на общата идея - ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКОТО!
Велики Преслав
От 9 до 22 юли 2006 във Велики Преслав се проведе летен археологически семинар "Съхрани българското - 2006"' Участваха ученици от Смолян и Нови Искър. Лекции четоха ст.н.с. д-р Маргарита Ваклинова, д-р Мария Манолова, Т. Майсторски и др. Отрядът се ръководи от Соня Лангова и Владимир Михнев. Учениците разчистиха части от вътрешния град на столичния Преслав и взеха участие в разкопки. По време на учебни екскурзии посетиха Свещари, Варна, Мадара и др.
Плиска
От 9 до 22 юли 2006 продължи работата на младежки отряди в старите български столици. Във втората акция "Съхрани българското" проведена като летни експедиционни семинари взеха участие ученици от Шумен и Русе. Под ръководството на опитни археолози от шуменския филиал на АИМ - БАН, Павел Георгиев, Янко Димитров и др. учениците през този сезон работиха във вътрешния град на Плиска и участваха активно в разкопки на археологически обекти. Шуменските ученици от улилището за изкуства Сава Доброплодни създаваха истинска бригадирска атмосфера. Базата в Каспичан, където бригадите за втора година живеят, се огласяше от техните песни. Особено пирятно бе, че това преживяване се споделяше от техните русенски приятели от училището за европейски езици, създали през 2005 един от първите клубове "Съхрани българското". Бяха обиколени исторически забележителности заедно с отряда във Велики Преслав. Особеният акцент на работата през сезон 2006 бе учебната част, която обогати наученото и вероятно подтикна към попрището на археолога не един и двама от участниците. Добър път, млади колеги!
Плиска
На 9 юли 2008 бе открит новият сезон на Летните археологически семинари "Съхрани българското" в района на НАР Плиска. Отрядът бе съставен от членове на ученически клубове "Съхрани българското" от Плевен, Русе и Шумен. Трудностите на жаркото лято не намалиха техният енсусиазъм и желание за нови знания. Ръководителите на Семинара в лицето н д-р К. Константинов и Р. Славова от Шуменският университет бяха искрено изненадани от високия процент, с който участниците издържаха заключителния тест, с което получиха право да се сдобият с удостоверение, подписано от ръовидителите на НДБН и Националния археологически институт с музей при БАН.