Клубове "Съхрани българското"

Русе

Русе
Клуб "Съхрани българското" към СОУ "Възраждане" в Русе е един от най-активните клубове в града. Ръководител на клуба е г-жа Марияна Цветкова - учителка по история. В края на декември 2007 клубът получи грамота от Национално движение "Българско наследство".
Русе
Клуб "Съхрани българското" към ПГ по дървообработване в Русе през 2007 г. за втора поредна година се ангажира с поддържането на паметниците извън Русе. Благодарение на младежите от клуба, които изпратиха сигнал до медиите, казусът с паметника на загиналите във войните в с. Батишница стана достояние на българската общественост. Клубът продължава да следи развитието на проблема и също така енергично да поддържа българските паметници в Русенския край. Не случайно координаторът на НДБН г-ца Капка Иванова избра да връчи грамотите на медиите в ПГ по дървообработване. Благодарение на гражданката си позиция учениците от клуба доказаха, че младите хора на България ще съхранят българското. Ръководител на клуба е г-н Славчо Терзийски - учител по психология.
Русе
Първият клуб "Съхрани българското" в Русе е учреден в СОУЕЕ "Константин-Кирил Философ" на 18.10.2005 г. от участници в първите археологически бригади в Плиска и Преслав. Ръководител на клуба е г-жа Мария Кьосева - учителка по история, която две поредни години беше неотлъчно до своите възпитаници. На 20 декември със закъснение от 2 месеца клуба отпразнува своя втори рожден ден. Присъстваха и бивши членове, които сега са студенти.
Русе
Клуб "Съхрани българското" в СОУ "Христо Ботев" е създаден през май 2006 г. Ръководител на клуба е г-н Петър Панчев. Участниците в клуба са изключително активни и мотивирани. През лятото на 2007 г. учениците от клуба и от СИП по археология участваха като доброволци в разкопките на Сексагинта Приста. Национално движение "Българско наследство" присъди грамота на клуба "Съхрани българското" към СОУ "Христо Ботев" за активната дейност на младежите в процеса на популяризиране и опазване на българската култура.
Русе
Клуб "Съхрани българското" към СОУ "Йордан Йовков" е създаден през 2007 г. Ръковидители са г-жа Яничка Пенева и г-жа Елена Димитрова. Нашите млади приятели ще имат много инициативи през настоящата година. Ние с интерес очакваме техните изненади.
Русе
В клуб "Съхрани българското" към ОУ "Ангел Кънчев" членуват 34 момичета и момчета, вдъхновили се от идеята да съхранят българската култура и традиции. Ръководител на клуба е г-жа Благовеста Йорданова. През изминалата година клуба имаше много инициативи и участия в конкурси.
Русе
Клубът "Съхрани българското" към ПГ по текстил ни радваше многократно през изминалата година с многобройните родолюбиви инициативи и мероприятия. Ръководителките на клуба г-жа Нели Трънкова и г-жа Снежана Савова поставиха началото на съвместното партньорство между клубовете "Съхрани българското" в града. В края на декември 2007 г. НД "Българско наследство" награди младежите за активната им роля в процеса на популяризиране и опазване на българската култура и природа.
Русе
Клубът "Съхрани българското" към ОУ "Алеко Константинов" се включи активно в кампанията "Св. Георги победоносец". Това е един първите клубове в гр. Русе.
Русе
Клубът "Съхрани българското" към ПГСАГ "Пеньо Пенев" е създаден през 2006 г. През изминалата година младежите проведоха много акции. Тяхна беше инициативата клубовете "Съхрани българското" в Русенска област да се включат в кампанията "Не сте сами". През декември младежите получиха грамота от НД "Българско наследство" за активната си дейност в процеса на опазване и популяризиране на българската култура и природно богатство.
Русе
Клубът към Русенския университет "Ангел Кънчев" е първият студентски клуб "Съхрани българското" в страната. Учреден е на 19 октомври 2005 г. от студенти специалност "Български език и история". В края на 2005 г. младежите спечелиха проект за проучване на историята, фолклора и езика на две русенски села - Широково и Чилнов. През есента на 2006 г. беше направена голяма изложба във фоайето на университета, която беше открита от кмета на гр. Русе инж. Божидар Йотов. Членовете на клуба се включиха в акцията "Св. Георги Победоносец" и в двете издания на Летните археологически семинари "Съхрани българското" през 2006 и 2007 година.
Русе
На 15 януари 2007 година в ОУ "Братя Миладинови" се направи официално откриване пред медиите на клуб "Съхрани българското". 20 ученици от VІ и VІІ клас са членовете на клуба. Те бяха запознати с дейността на клубовете и кампанията "Съхрани българското". С интерес гледаха филмите за Дебелт и Втория национален събор. През 2007 г. клуба разви много активна дейност, която не остана незабелязана от НД "Българско наследство" и в края на декември им беше връчена грамота от координатора на движението в Русе Капка Иванова.
Бяла Две могили
Клубовете в Русе, Бяла и Две могили от днес се включват в кампанията "Не сте сами". Идеята е на ученици от клуба "Съхрани българското" в ПГ по строителство, архитектура и геодезия. 6000 лентички и 2000 стикера ще бъдат раздадени от членове на 16-те клуба в Русенски регион.
Русе
Клуб "Съхрани българското" Възпитава учениците в дух на родолюбие и уважение към историческото наследство. На 10.05.2006 в СОУ”Христо Ботев” бе основан клуб ”Съхрани българското”от учениците от 9”а” клас. Клубът е част от Националната идея ”Съхрани българското” за опазване на културно-историческото наследство на България. Участниците в клуба издириха материали и написаха кратка история на Паметника на загиналите в Сръбско-българската война 1885г. Освен това паметника беше почистен и редовно ще се следи за неговото опазване от членовете на Клуба. За популяризирането на паметника беше направено табло, което бе поставено в СОУ „Христо Ботев”. Следващата задача, която предстои пред Клуба е свързана с името на Ангел Кънчев, изследване на неговия живот и показване местата свързани с неговия героичен път. Цветелина Лечева - Председател на клуб „Съхрани Българското” Ръководител на клуба е г-н П.Панчев - учител по история