Клубове "Съхрани българското"

Пазарджик

Сестримо
От 2007 в селото работи клуб "Съхрани българското" при ОУ "Отец Паисий " ,
Пазарджик
На з март 2007 в 16.30ч. във фоайето на Военния клуб бе открита изложба „Съхрани българското”.Изложени бяха лични вещи, оръжие, документи и снимки на войни от 27 Чепински полк, както и изложба от фотоси на войнишки паметници в община Пазарджик. Слово произнесе Светла Петрова – експерт от Регионалния исторически музей. На изложбата присъстваха зам. директора на Дирекция „Военни клубове” полк. Илиев, началника на отдел ”Запад” Маргарита Ананиева, гости от ИА”ВКИ”, зам . кмета Виолета Гиндева, председателите на СОСЗР и СВВБ, военнослужещи от резерва и запаса, ветерани от войните, ученици и граждани. Както знаем клубове "Съхрани българското" има и в редица други градове в рамките на Военните клубове
Пазарджик
В ОУ "Проф.Иван Батаклиев" е създаден клуб "Съхрани българското" с ръководител преподавателя по история Галина Грозданова. По повод на деня на будителите учениците проведоха открит урок с участие на родителите си на тема „Независимостта – някога и сега“. В подредена в коридорите на училището експозиция с фотоси и факти от историята и чрез мултимедийна презентация членовете на клуба представиха хроника на събитията, предшестващи обявяването на независимостта и показаха, че вековният стремеж на българите за независимост продължава да бъде национален идеал и днес. С техни творби – колажни рисунки, стихове и есе, с които училището ще се включи в националния конкурс, посветен на събитията от преди 100 години. На събитието присъстваха много родители, директора на училището г-жа Даниела Кемчева, както и г-жа Гергана Табакова, началник сектор „Образование“ в община Пазарджик.
Батак
В ПГГСД "Стефан Божков" е създаден клуб „Съхрани българското”. Ученическата идициатива датира от 2004, след 2005 се преименова в клуб "Съхрани българското"с цел съхраняване на културно – историческото наследство на България и паметта на героите, загинали за свободата и. Основната дейност на клуба е свързана с проучване историята на Батак.